ΚΑΥΣΙΜΑ: ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Légende ci-dessous
ΚΑΥΣΙΜΑ: ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Τα ονόματα των καυσίμων στην Ευρώπη έχουν αλλάξει για λόγους εναρμόνισης μεταξύ των χωρών. Η Citroën σας βοηθά να κατανοήσετε τα νέα ονόματα.

Τα ονόματα των καυσίμων στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ και τα γειτονικά τους κράτη  (Ισλανδία, FYRΟΜ, Τουρκία, Νορβηγία, Ελβετία, Σερβία και Λιχτενστάιν), έχουν αλλάξει από 12 Οκτωβρίου του 2018.
Τα ονόματα των καυσίμων έχουν εναρμονισθεί στην Ευρώπη ώστε να διευκολύνουν τους αυτοκινητιστές να χρησιμοποιούν αντλίες καυσίμων σε ξένες χώρες και να αποτρέπουν την επιλογή λάθος τύπου καυσίμου.

Τα νέα ονόματα καυσίμων συνοδεύονται από νέα σύμβολα στις αντλίες στα πρατήρια καυσίμων.

Οι νέες ετικέτες και ονόματα περιγράφονται παρακάτω.

 

ΝΕΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ 3 ΣΧΗΜΑΤΑ, 3 ΧΡΩΜΑΤΑ

Photo1_555x318

 

Οι τύποι καυσίμων διακρίνονται περισσότερο από νέα σύμβολα με συγκεκριμένο χρώμα.
• Η βενζίνη συμβολίζεται από κύκλους, που περιβάλλουν το όνομα κάθε καυσίμου
• Το Diesel συμβολίζεται με τετράγωνα
• Τα αέρια καύσιμα συμβολίζονται από σχήματα διαμαντιών.
Η βενζίνη συμβολίζεται με ψυχρά χρώματα (τυρκουάζ ή πράσινο), το diesel με ζεστά χρώματα (κίτρινο ή πορτοκαλί) και τα αέρια καύσιμα από μπλε.

ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Τα νέα ονόματα των καυσίμων καθιστούν ευκολότερη στους οδηγούς τη διάκριση του σωστού καυσίμου για το αυτοκίνητό τους.

 

ΒΕΝΖΙΝΗ

Photo2_308x176

Τα ονόματα των καυσίμων βενζίνης ξεκινούν με το γράμμα E, ακολουθούμενο από έναν αριθμό που αντιστοιχεί στην μέγιστη επιτρεπτή περιεκτικότητα βιοκαυσίμου αιθανόλης.
Η Αμόλυβδη 95 ή 98 ονομάζεται πλέον E5, διότι περιέχει μέχρι 5% βιοαιθανόλης, ενώ η αμόλυβδη 95 E10 απλά ονομάζεται E10 και η super ethanol ονομάζεται πλέον E85.

DIESEL

Photo3_308x176

 

Τα ονόματα των καυσίμων diesel ξεκινούν με το γράμμα B, ακολουθούμενο από έναν αριθμό που υποδεικνύει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα βιοκαυσίμου που παράγεται από φυτικά ή ζωικά έλαια.
Το στάνταρ diesel ονομάζεται πλέον B7 και το νέο καύσιμο diesel που επιτρέπεται να περιέχει έως και 10% βιοκαυσίμων, ονομάζεται B10. Το συνθετικό diesel τώρα διατίθεται με το όνομα XLT.

 ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Photo4_308x176

 

Τα ονόματα των αερίων καυσίμων έχουν αλλάξει τελείως. Το υδρογόνο ονομάζεται τώρα H2, ενώ τα άλλα αναφέρονται πλέον με το αγγλικό ακρωνύμιό τους: LPG για υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, CNG για πεπιεσμένο φυσικό αέριο και LNG για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

 Η CITROËN ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Οι νέες ετικέτες θα εμφανίζονται πλέον στα πρατήρια καυσίμων. Θα εμφανίζονται επίσης στο εγχειρίδιο και στα πορτάκια του ρεζερβουάρ καυσίμων όλων των νέων οχημάτων που πωλούνται στην Ευρώπη