ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η επικοινωνιακή πολιτική του André Citroën έδωσε έμφαση στον εντυπωσιασμό. Κατά την έναρξη της έβδομης Διεθνούς Έκθεσης αυτοκινήτων το 1922, για παράδειγμα, η Citroën νοίκιασε ένα αεροπλάνο για να γράψει το όνομά της με καπνό στον ουρανό, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.
Μεταξύ 1925 και 1934, το όνομα της Citroën εμφανιζόταν σε μια φωτεινή επιγραφή 30 μέτρα ψηλά στον πύργο του Άιφελ (250.000 λαμπτήρες και 600 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων), προσφέροντας ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα. Μέχρι και ο Charles Lindbergh χρησιμοποίησε τα φώτα της επιγραφής της Citroën για σημάδι προσγείωσης στο τέλος του διάπλου του Ατλαντικού.
Στη Citroën, η διαφήμιση είχε ενίοτε πρωτόγνωρες μορφές. Ένα παράδειγμα ήταν τα καραβάνια, με όλα τα μοντέλα της γκάμας, τα οποία ταξίδευαν στους δρόμους της Γαλλίας, σταματώντας για μία ή δύο ημέρες κοντά τον τοπικό αντιπρόσωπο της Citroen.
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Η πρώτη διαφήμιση αυτοκινήτου της Citroen, εμφανίστηκε το 1919. Διαφήμιζε το λανσάρισμα του διάσημου Type A. .. ένα μήνα πριν από την παραγωγή του. Αυτή η αίσθηση της αναμονής, σε συνδυασμό με την τάση για καινοτομία και εντυπωσιασμό, ήταν το σήμα κατατεθέν της επικοινωνιακής πολιτικής του André Citroën.
Σήμερα, η “”χορηγία”” στις πινακίδες του δρόμου είναι κάτι το σύνηθες. Ο André Citroën κατάλαβε γρήγορα ότι πινακίδες στο δρόμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνει τη μάρκα και τον εαυτό του γνωστά καθώς και για να βελτιώσει την εικόνα της επιχείρησής του. «Υιοθέτησε» όλα σήματα κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη Γαλλία, αναγράφοντας επάνω ότι είναι όλα δωρεά της Citroen.
Πάνω από 150, 000 σημεία στήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία … 150.000 πινακίδες που έμοιαζαν πολύ με τις πινακίδες που χρησιμοποιούσε ήδη το δίκτυο της μάρκας. Εδώ και πάλι ο André Citroën ήταν μπροστά από την εποχή του …
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Η Citroën ανακάλυψε την τηλεοπτική διαφήμιση το 1968 με το 2CV. Αλλά ήταν το 1974, με την συνεργασία με την διαφημιστική εταιρεία RSCG, όπου η μάρκα άφησε ουσιαστικά το στίγμα της στη μικρή οθόνη.
Η Citroën έφερε μια πραγματική επανάσταση με ένα τηλεοπτικό σποτ για το Visa, στο οποίο το αυτοκίνητο εκτοξευόταν στη θάλασσα από ένα αεροπλανοφόρο, για να ξαναεμφανιστεί πάλι πάνω σε ένα υποβρύχιο. Το σύνθημα ήταν “”Visa, ça décoiffe”” (Το Visa σας κόβει την ανάσα, ή, κυριολεκτικά, σας καραφλιάζει!). Το 1985, η καμπάνια “”wild chevrons”” σηματοδότησε μια νέα εποχή στην εντυπωσιακή διαφήμιση. Άλλη μια τολμηρή διαφημιστική προσέγγιση, ήταν όταν η Citroen οργάνωσε μια διαφήμιση πάνω στο Σινικό Τείχος της Κίνας.
Με την Xantia το 1993, η Citroën εισήγαγε ένα νέο σύνθημα: “”Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει η Citroën για εσάς””. Κατά τα επόμενα χρόνια, η Citroën εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη δημιουργικότητα, φέρνοντας την διαφήμιση πιο κοντά στο προϊόν. Ένα καλό παράδειγμα είναι το σποτ του 2005 “”C4 Dancer “”, που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.
POSTERS
Ο André Citroën έδινε μεγάλη σημασία στη διαφήμιση. Στην δεκαετία του 1920, ο Pierre Louys (καλλιτέχνης, φωτογράφος και επικεφαλής της διαφήμισης μέχρι το 1934) δημιούργησε μερικές υπέροχες αφίσες και προκάλεσε επίσης και τους υπόλοιπους ταλαντούχους καλλιτέχνες της εποχής. Αυτή ήταν και η πρώτη περίοδος της διαφήμισης.
Η δεύτερη περίοδος άρχισε το 1957, με την άφιξη του Ρόμπερτ Delpire. Ένας άνδρας με αξιοσημείωτο ταλέντο στο γραπτό λόγο και στη σύνθεση των εικόνων, που έδωσε στη Citroën ένα νέο στυλ με βάση τα εξαιρετικά λεπτομερή γραφικά και την εκκεντρικότητα στο ύφος. Χρησιμοποιώντας πολύ προχωρημένες τεχνικές και υλικά, σχεδίασε τις καμπάνιες για το 2CV και τη DS.
Το 1981, οκτώ χρόνια μετά την συνεργασία με την RSCG (1974), ο Savignac έδωσε στα ‘σιρίτια’ νέα ώθηση με τα χρώματα και τις χαρούμενες αφίσες του. Εν ολίγοις, η διαφήμιση της Citroën είναι μέρος της ιστορίας της μάρκας και έχει αφήσει ανεξίτηλο τη σφραγίδα της στην παγκόσμια ιστορία του αυτοκινήτου.