Eco driving

Légende ci-dessous
Eco driving

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΑΣ

01_Maîtrisez-votre-conso-de-carburantΗ Citroën μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των οχημάτων της, ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού. Η μείωση της κατανάλωσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσέγγισης. Το αυτοκίνητο που έχετε αγοράσει (ή σκοπεύετε να αγοράσετε) ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση αυτή, απλά αφιερώστε μερικά λεπτά για να τη διαβάσετε. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει συμβουλές και καλές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας. Αυτές οι απλές συμβουλές αφορούν στον τρόπο που χρησιμοποιείτε και να συντηρείτε το αυτοκίνητό σας. Ο τρόπος οδήγησης, για παράδειγμα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 15%.

Διαβάστε αυτό το κεφάλαιο με προσοχή και μειώστε τις επισκέψεις σας στο βενζινάδικο. Έχουμε κατατάξει αυτές τις συμβουλές, κατά σειρά σπουδαιότητας, με βάση τη μέση εξοικονόμηση που θα μπορούσατε να έχετε μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χρήσης.

ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ

02_Soyez-toujours-sur-le-bon-rapport-de-vitesseΕπιλέγοντας τη σωστή σχέση είναι ένας απλός τρόπος για να βελτιστοποιήσουμε την κατανάλωση. Αν και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσουμε σταθερή ταχύτητα για λόγους πυκνής κυκλοφορίας και ασφάλειας, μπορούμε πολλές φορές να οδηγούμε με χαμηλότερες στροφές.

Με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, επιλέγεται η μεγαλύτερη ταχύτητα. Εάν το αυτοκίνητό σας έχει ένδειξη αλλαγής ταχυτήτων, διατηρείστε την μεγαλύτερη δυνατή σχέση με τις λιγότερες δυνατές στροφές του κινητήρα. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές καταναλώνει λιγότερο, ακόμη και αν σας δίνει την εντύπωση ότι «ζορίζεται» στην κίνηση.

Με ένα ημιαυτόματο (χωρίς συμπλέκτη) ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, μία αυτόματη λειτουργία προσαρμόζει τις αλλαγές των ταχυτήτων στο στυλ του οδηγού. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία όποτε είναι δυνατόν και οδηγείτε ομαλά. Χρησιμοποιήστε το πεντάλ του γκαζιού με ηρεμία (η θεωρία του αυγού!), και την αυτόματη λειτουργία θα βελτιστοποιήσει την κατανάλωση επιλέγοντας αυτόματα την καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη στιγμή, σχέση μετάδοσης.

Στα 50 km/h, η οδήγηση με 5η ταχύτητα και όχι με 3η, επιφέρει μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται από 20 έως και 25%. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε καύσιμα ενώ συντελεί παράλληλα και στη βελτίωση της ακουστικής. Όταν το αυτοκίνητό σας είναι ακίνητο, π.χ. σε ένα φανάρι πριν διασχίσουν μια διασταύρωση, μην αφήνετε την 1η στο κιβώτιο. Βάλτε νεκρά έτσι ώστε να κάνετε το έργο του συμπλέκτη ευκολότερο. Εάν το αυτοκίνητό σας είναι εφοδιασμένο με σύστημα Stop & Start, ο κινητήρας θα σβήσει αυτόματα. Η λειτουργία αυτή προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων στην οδήγηση στην πόλη.

ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΟΜΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

03_Roulez-sans-agressivité...Νευρική ή επιθετική οδήγηση, με απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, αυξάνει δραματικά και χωρίς λόγο την κατανάλωση. Η οδήγηση πολύ κοντά στο μπροστινό σας κουράζει και τον κινητήρα αλλά και τα φρένα σας, ιδιαίτερα στην κίνηση στην πόλη. Και η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου σημαντικά.

Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα όποτε είναι δυνατόν και προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποια απόσταση από τα αυτοκίνητα μπροστά σας. Αν το αυτοκίνητό σας έχει cruise control ή περιοριστή ταχύτητας, χρησιμοποιήστε το όποτε μπορείτε να διατηρήσετε μια σταθερή ταχύτητα.

Όταν πρέπει να επιβραδύνετε, αποφύγετε το φρενάρισμα της τελευταίας στιγμής. Προσπαθήστε να προβλέπετε και να επιβραδύνετε με τον κινητήρα όποτε αυτό είναι δυνατό. Αφήστε το γκάζι και αφήστε το αυτοκίνητο να «ρολάρει» με ταχύτητα στο κιβώτιο, τότε θα έχετε μηδενική κατανάλωση. Προσπαθήστε να προβλέψετε την κατάσταση της κυκλοφορίας από τις μελλοντικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, προσαρμόστε την ταχύτητά σας και φρενάρετε νωρίτερα πριν το φανάρι, όπου αυτό είναι δυνατόν. Οδηγείτε με μέτρια ταχύτητα για να καταναλώνετε λιγότερο. Εν ολίγοις, οδηγείτε ομαλά… σας γλυτώνει χρήματα!.

ΜΗΝ ΥΠΕΡΦΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

04_Roulez-sans-surcharger...Όσο βαρύτερο είναι το αυτοκίνητο σας, τόσο πιο δύσκολο είναι το έργο του κινητήρα, και τόσο πιο πολύ αυξάνεται η κατανάλωση.

Όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε να κουβαλάτε που δεν χρειάζεστε, ειδικά όταν αυτά είναι βαριά. Προσπαθήστε να μεταφέρετε τα πάντα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το φόρτωμα στην οροφή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αεροδυναμική, καθώς και στην κατανάλωση καυσίμου.

Χρησιμοποιήστε τη μπαγκαζιέρα οροφής μόνο αν δεν έχετε άλλη εναλλακτική. Βγάλτε τη μπαγκαζιέρα όταν δεν την χρειάζεστε πλέον. Ακόμα και οι μπάρες στην οροφή αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση, άρα και την κατανάλωση.

ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΑΣ

05_Vérifiez-régulièrement...Όταν τα ελαστικά σας έχουν μειωμένη πίεση, η αντίσταση κύλισης είναι υψηλότερη από το κανονικό. Ο κινητήρας έχει να επιτελέσει δυσκολότερο έργο και αυτό προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης.

Το ξεφούσκωτο λάστιχο μπορεί να υπερθερμανθεί, να χειροτερέψει το κράτημα στο δρόμο και φθαρεί σε σημείο που να οδηγήσει σε κλατάρισμα. Το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών διατίθεται σε πολλά από τα μμοντέλα μας αλλά μην ξεχνάτε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τον τακτικό δικό σας έλεγχο.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος προκαλούν διακυμάνσεις στην πίεση των ελαστικών. Για παράδειγμα, η πίεση πέφτει με το κρύο (μετάβαση από το καλοκαίρι σε χειμώνα). Έτσι θυμηθείτε να ελέγξετε και να ρυθμίσετε την πίεση των ελαστικών τακτικά, ιδίως όταν η θερμοκρασία πέφτει απότομα, καθώς επίσης και όταν το όχημά σας μεταφέρει βαριά φορτία. Για την ασφάλειά σας, ρυθμίστε την πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και ελέγξτε τα ελαστικά όταν είναι κρύα.

Χρησιμοποιώντας τα “”χειμερινά”” “”ελαστικά αυξάνει σημαντικά την αντίσταση κύλισης σε στεγνό έδαφος. Συμβάλλουν βέβαια στην ασφάλεια σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά θα πρέπει να αλλαχτούν εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές και οι κυκλοφοριακές συνθήκες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

06_Bien-préparer-ses-déplacementsΚαταναλώνετε περισσότερο σε κυκλοφοριακή συμφόρηση ή στις συχνές μετακινήσεις σύντομης διάρκειας.

Στην πυκνή κυκλοφορία, οι οδηγοί έχουν την τάση να ακολουθούν ένα πιο ακανόνιστο στυλ οδήγησης, φρενάροντας και επιταχύνοντας συνέχεια. Αυτό αυξάνει χωρίς λόγο την κατανάλωση.

Σχεδιάστε και συνδυάστε τις διαδρομές σας για να γλυτώσετε όσο το δυνατόν άσκοπα έξοδα. Αποφεύγετε την ώρα αιχμής και την κυκλοφοριακή συμφόρηση όποτε αυτό είναι δυνατόν. Σχεδιάσετε τη διαδρομή σας ώστε να μπορείτε να οδηγείτε ομαλά, αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και τα βίαια φρεναρίσματα, και διατηρήστε χαμηλές ταχύτητες.

Αν έχετε κολλήσει στην κίνηση, σβήστε τον κινητήρα. Το ίδιο και όταν κάνετε μια γρήγορη στάση για να αγοράσετε ψωμί ή εφημερίδα, κλπ., το σβήσιμο του κινητήρα σε αυτές τις στάσεις θα πρέπει να γίνεται ασυναίσθητα. Αυτό θα γλυτώσει εσάς από άσκοπη σπατάλη και το περιβάλλον από τα καυσαέρια.

ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ

07_Roulez-pour-chauffer-votre...Όσο πιο κρύο είναι το αυτοκίνητό σας, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί. Στις σύντομες διαδρομές κατά τη χειμερινή περίοδο, η κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας μπορεί να αυξηθεί έως και 50%.

Όταν βάζετε μπροστά, μην αφήνετε τον κινητήρα στο ρελαντί για να ζεσταθεί. Ξεκινήστε αμέσως και κινηθείτε με μικρή ταχύτητα μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας. Ο κινητήρας ζεσταίνεται πιο γρήγορα όταν το αυτοκίνητο κινείται.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα σχεδιάζονται για να παίρνουν μπροστά χωρίς γκάζι, αφού αυτό καταναλώνει απλώς καύσιμα χωρίς να βοηθά σε τίποτα την εκκίνηση.

 

ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ

08_Roulez-les-vitres-closes...Η οδήγηση με ταχύτητες πάνω από 50 km/h με ένα ανοιχτό παράθυρο ή την ηλιοροφή αυξάνει σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση. Αυτό ισχύει επίσης και για τα; Ανοιχτά αυτοκίνητα. (όταν ταξιδεύουν με την οροφή ανοιχτή).

Όταν οδηγείτε με ταχύτητα, κλείστε τα παράθυρα για να εξοικονομήσετε καύσιμα. Χρησιμοποιήστε το σύστημα κλιματισμού για την ψύξη της καμπίνας. Ο κλιματισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

 

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ «ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΩΝ» ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

09_Gérez-les-consommateur-de-...Όλα τα ηλεκτρικά συστήματα στο αυτοκίνητό σας τροφοδοτείται από τον κινητήρα. Σαν αποτέλεσμα, όσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερα καύσιμα καταναλώνετε.

Σε γενικές γραμμές, ακολουθήστε μια πιο λογική προσέγγιση: μην αφήνετε ηλεκτρικά συστήματα να δουλεύουν χωρίς λόγο. Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες που θερμαίνουν τα καθίσματα, την αντίσταση του πίσω παράθυρου, ή τον ανεμιστήρα του καλοριφέρ, για παράδειγμα, ή ρυθμίστε τον όσο χαμηλά σας είναι απαραίτητος.

Ο κλιματισμός χρησιμοποιεί ενέργεια από τον κινητήρα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 25%, αν προσπαθείτε να ‘παγώσετε’ το εσωτερικό. Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό με σύνεση. Εάν έχετε αυτόματο σύστημα, μην επιλέξετε μια θερμοκρασία που είναι πάρα πολύ χαμηλή ή περισσότερους από 4 ή 5 βαθμούς χαμηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι και καύσιμα γλυτώνετε, και το «σοκ» που θα σας χτυπήσει μόλις βγείτε στην καυτή ατμόσφαιρα.

Αν το αυτοκίνητό σας είναι παρκαρισμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινηθείτε με χαμηλή ταχύτητα, με όλα τα παράθυρα ανοιχτά ώστε να φύγει η «λάβρα» από την καμπίνα. Ο κλιματισμός μπορεί στη συνέχεια να αναλάβει να διατηρήσει την καμπίνα σε σταθερή θερμοκρασία, όταν είναι κλειστά τα παράθυρα. Για να αποφύγετε το βράσιμο του εσωτερικού, προσπαθήστε να παρκάρετε στη σκιά, και χρησιμοποιήστε ένα σκίαστρο στο παρμπρίζ ή περσίδες στα παράθυρα όπου είναι δυνατόν. Αν το αυτοκίνητό σας έχει περσίδες, κλείστε τις, ειδικά αν έχει ηλιοροφή.

ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

10_Entretenez-régulièrement-votre-véhiculeΕάν τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου σας (κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων, κλιματισμός, ελαστικά, κ.λπ.) είναι κακοσυντηρημένα, το αυτοκίνητό σας δουλεύει λιγότερο αποτελεσματικά και καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.

Για να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας στη μέγιστη αποδοτικότητά του, πρέπει να το συντηρείτε τακτικά από επαγγελματίες τεχνίτες. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα (λάδια, φίλτρο αέρα, τα ελαστικά, κ.λπ.) είναι γνήσια, συνιστώνται και ελέγχονται από την Citroen. Κάθε εξάρτημα που χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητό σας συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Το λάδι του κινητήρα, για παράδειγμα, λιπαίνει, αλλά επίσης συμβάλλει στην απόδοση του κινητήρα. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα από τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητό σας. Ένα κακοσυντηρημένο σύστημα κλιματισμού καταναλώνει πολύ περισσότερο. Είναι δικό σας συμφέρον να διασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας συντηρείται σωστά, δεδομένου ότι έτσι καταναλώνει λιγότερα καύσιμα, είναι πιο αξιόπιστο, και πιάνει καλύτερη τιμή σαν μεταχειρισμένο.

ΟΜΑΛΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ

11_Bien-roder-pour-bien-roulerΈχετε μόλις αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Για να φτάσει στην μέγιστη αποδοτικότητά του, χρειάζεται μια σύντομη περίοδο αρχικής λειτουργίας.

Το αυτοκίνητό σας θα φθάσει βέλτιστο επίπεδο της κατανάλωσης καυσίμων αφού διανύσει από 3.000 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Εν ολίγοις, οδηγήστε ήρεμα το αυτοκίνητό σας, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα, να μειώσετε την κατανάλωση, και τέλος, να γλυτώσετε χρήματα.