Tubik

Légende ci-dessous
Tubik

Φιλοσοφία

01_PhilosophieΣε μια εποχή όπου πια όλοι μετρούν το χρόνο περισσότερο από ότι τη διαδρομή, το concept car Tubik φιλοδοξεί να φέρει πάλι στο επίκεντρο το ίδιο το ταξίδι.

Το Tubik έχει αναλάβει την πρόκληση να προτείνει ένα όχημα 9 θέσεων, που το στυλ του δεν έρχεται σε αντίθεση με τους βασικούς σχεδιαστικούς κώδικες των σύγχρονων sedan. Με γραμμές εμπνευσμένες από το ιστορικό Citroën H, γνωστό στον κόσμο με το παρατσούκλι “TUB” (μπανιέρα) η σχεδιαστική ομάδα του Citroën Tubik έδωσε ένα ξεχωριστό styling, με πρωτοποριακά υλικά κορυφαία σε ποιότητα και άνεση.

Προχωρώντας ακόμα παρα πέρα τοTubik, με τις πολλαπλές επιλογές διαμόρφωσης των καθισμάτων, δημιουργεί στο εσωτερικό του ένα χώρο άνεσης στο πνεύμα “καθιστικού” αφιερωμένο στη χαλάρωση (ανακληνώμενα, αντικριστά το ένα με το άλλο, κλπ). Το ταξίδι γίνεται το ίδιο σημαντικό όσο και ο προορισμός!

Σχεδιασμός

02_DesignΜε γραμμές εμπνευσμένες από το ιστορικό Citroën H, γνωστό στον κόσμο με το παρατσούκλι “TUB” (μπανιέρα), το Tubik υιοθετεί τις μεγάλες του διαστάσεις (2.08 m πλάτος, 2.05m ύψος και 4.80m μήκος) ώστε να μεταφέρει έως και εννέα επιβάτες.

Οι εμπρός πλευρικές επιφάνειες με τις κολώνες του παρ μπριζ θυμίζουν τις χαρακτηριστικές κυματοειδείς επιφάνειες του Citroën Type H. Για να δείχνει το Tubik ακόμα πιο ασφαλές, οι σχεδιαστές της Citroën έχουν συνδυάσει δύο διαφορετικά χρώματα: το μεταλλικό γκρι για το σώμα του αμαξώματος και το λευκό περλέ για το εμπρός και το πίσω μέρος.

Απλό αλλά καλαίσθητο, η εξωτερική του επιφάνεια κρύβει ένα τεράστιο πανοραμικό παράθυρο με ημιδιαπέρατο τζάμι το οποίο και δίνει πρόσβαση στο εσωτερικό. Ενώ η πόρτα του οδηγού ανοίγει προς τα εμπρός η πλάγια πόρτα ανοίγει προς τα επάνω απελευθερώνοντας έτσι όλη τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.

Εσωτερικό

03_HabitacleΟ χώρος των επιβατών είναι ένα κουκούλι στο πνεύμα “καθιστικού” με υλικά από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων: τσόχα στην επένδυση των καθισμάτων, μετάξι για τις εσωτερικές επιφάνειες των πορτών και δέρμα για το πάτωμα.

Επιτρέποντας στους επιβάτες να βλέπουν αλλά όχι να τους βλέπουν, το τεράστιο πανοραμικό παράθυρο, προσφέρει ξεχωριστή ορατότητα αλλά και προστασία από αδιάκριτα βλέμματα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να προσαρμόσουν τις θέσεις των τριών σειρών καθισμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, ώστε να έχουν τη μέγιστη άνεση. Η μεσαία σειρά καθισμάτων μπορεί να διπλωθεί πλήρως κάτω από την πίσω σειρά και να ελευθερώσει ένα χώρο περίπου 2m ² ενώ αν ανοιχτεί πλήρως σχηματίζεται μια ενιαία επιφάνεια ξεκούρασης.

Η διαμόρφωση αυτή είναι ιδανική για χαλάρωση, επιτρέποντας στους επιβάτες να απολαύσουν, σχεδόν ξαπλωμένοι, την ευρεία οθόνη πολυμέσων.

Τεχνολογία

04TechnologiesΟι τεχνολογίες που έχουν εφαρμοστεί στο εσωτερικό του Tubik και κυρίως η τεράστια καμπυλωτή οθόνη λεπτή σαν λεπίδα με το υψηλής πιστότητας ηχοσύστημα surround, μεταμορφώνουν την καμπίνα σε ένα πραγματικό χώρο συμβίωσης για τους επιβάτες.

Περνώντας ο οδηγός πίσω από το τιμόνι, εισέρχεται σε ένα κόσμο υπερ-υψηλής τεχνολογίας εξ ολοκλήρου χτισμένο γύρω από τη θέση οδήγησης. Ο χώρος αυτός, το “κύκλοτρο” όπως οι σχεδιαστές της Citroën τον έχουν ονομάσει, χαρακτηρίζεται από το τοξωτό κάθισμα του οδηγού, τα ποδωστήρια, το τιμόνι και το καμπυλωτό head-up display.

Ο οδηγός , με το που βρίσκεται στη θέση του, αναγνωρίζεται από το σύστημα αναγνώρισης των δακτυλικών του αποτυπωμάτων. Γύρω του έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλοήγηση μέσω του head-up display και την οθόνη που βρίσκεται στο κέντρο του τιμονιού. Ακόμα μία οθόνη δίνει στον οδηγό την εικόνα του χώρου πίσω από το όχημα, μέσω των εξωτερικών πλευρικών και πίσω καμερών.

Περιβάλλον

05_EnvironnementΥιοθετώντας την τεχνολογία Hybrid4 το Tubik καταφέρνει να διατηρεί τις εκπομπές CO2 σε επίπεδα αντίστοιχα ενός συμβατικού sedan. Το σύστημα κινητήρα diesel “full-hybrid” προσφέρει αυξημένη αυτονομία σε σύγκριση με αυτή ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης και προσφέρει βέλτιστη πρόσφυση με τη διαμόρφωση κίνησης στους τέσσερεις τροχούς (κίνηση των εμπρός τροχών από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και των πίσω από τον ηλεκτροκινητήρα).

Το Tubik είναι εξοπλισμένο με τροχούς 22 ιντσών που φορούν ελαστικά «tall & narrow» πολύ χαμηλής αντίστασης κύλισης, για μειωμένη κατανάλωση καυσίμων. Για τον βέλτιστο συνδυασμό άνεσης και κρατήματος, το Tubik διαθέτει υδροπνευματική ανάρτηση η οποία ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την απόσταση του οχήματος από το έδαφός και την κρατά πάντα σταθερή. Την μειώνει αυτόματα στις μεγάλες ταχύτητες, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της αεροδυναμικής και τη μείωση της κατανάλωσης και της εκπομπής CO2.