Citroën Ami One Concept

Πρωτότυπο Citroën Ami One

Η Citroën παρουσιάζει στην έκθεση της Γενεύης του 2019, το Ami One Concept.

DNA CITROËN

 

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Citroën αποκαλύπτει την προσέγγισή της στην προσβάσιμη από όλους 100% ηλεκτρική αστική μετακίνηση. Το Citroën Ami One Concept είναι η αντίληψη της Citroën για την ελευθερία στην πόλη: ελεύθερη κυκλοφορία, ελευθερία χρήσης για όλους και ελευθερία να είναι στη μόδα.

®ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Unique1-CL.18.051.004_308X176

Ένα μοναδικό προϊόν σχεδιασμένο για αστικές μετακινήσεις, το Ami One Concept διαθέτει κυβοειδές αμάξωμα εξαιρετικά μικρών διαστάσεων (2.50μ μήκος, 1.50μ πλάτος και 1.50μ ύψος), και αντανακλά στιβαρότητα, ευελιξία και εκπληκτική ευκολία ελιγμών. Το Ami One Concept είναι ένα σύγχρονο προϊόν με ένα εκφραστικό εμπρός μέρος διακοσμημένο με μια κομψή φωτιστική υπογραφή σχήματος Υ, που θυμίζει το πρωτότυπο CXexperience.

Unique2_CL.18.051.007_308X176

Tα φώτα ημέρας και τα φλάς αντανακλούν μια εικόνα φινέτσας χάρη στις ρευστές τους γραμμές. Η πορτοκαλί βαφή του αμαξώματος και το 2D λογότυπο στο κέντρο της μάσκας από μαύρη λάκα, χαρίζουν ένα εκφραστικό βλέμμα στην εμπρός όψη του πρωτότυπου. Εξοπλισμένο για την πόλη, το Ami One Concept έχει τοποθετημένα τα φώτα του στις τέσσερεις γωνίες του αμαξώματος. Βασικό συστατικό του στυλ, τα Airbumps® περιλαμβάνουν πινελιές σε απόχρωση ‘Out of the Blue’.

 

ΕΥΦΥΕΣ

 

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του πρωτότυπου αντικατοπτρίζεται σε ένα ιδιαίτερα ευφυές design αποτελούμενο από συμμετρικά τμήματα, που περιλαμβάνουν ίδιες πόρτες δεξιά και αριστερά με μηχανισμούς αντεστραμμένου ανοίγματος (ανάποδο άνοιγμα με μεντεσέδες στο πίσω μέρος, για την πόρτα του οδηγού) και τα ίδια εξαρτήματα στο εμπρός και πίσω μέρος, χαμηλούς προφυλακτήρες, φτερά και επενδύσεις στα μαρσπιέ.

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Το Ami One Concept εξασφαλίζει την ελευθερία μετακίνησης και απευθύνεται σε οδηγούς της πόλης με ή χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Προσιτό στον καθένα από την ηλικία των 16 (14 στη Γαλλία), που μοιράζεται με τη μάρκα την ίδια αγάπη για ελευθερία στις μετακινήσεις του. Η Citroën δημιούργησε το Ami One Concept σαν μία εναλλακτική πρόταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (δίτροχα).

100% ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

 

Το Ami One Concept είναι 100% ηλεκτροκίνητο, για σεβασμό στο περιβάλλον και μείωση του κόστους χρήσης. Το όχημα φτάνει τα 45χλμ/ώ σε ταχύτητα χωρίς να εκπέμπει καθόλου CO2. Η ακτίνα δράσης του είναι 100χλμ. και είναι ιδανική για αστικές μετακινήσεις. Η επαναφόρτιση του Ami One Concept γίνεται εύκολα μέσω καλωδίου είτε από δημόσιο σταθμό φόρτισης ή οικιακή παροχή, σε μόλις δύο ώρες.

DIGITAL

Digital_CL.19.006.012_308X176

Το Ami One Concept είναι ένα προϊόν 100% δικτυωμένο στη λειτουργία του οποίου το smartphone αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής. Ο χρήστης έχει πρόσβαση στο Ami One Concept  χρησιμοποιώντας το smartphone του. Οι πόρτες κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν μέσω αισθητήρα κώδικα QR που βρίσκεται στην αλουμινένια βάση των εξωτερικών χειρολαβών. Μόλις ο οδηγός καθίσει στη θέση του τοποθετεί σε ειδικά σχεδιασμένη υποδοχή του τηλέφωνό του. Με τη συσκευή τοποθετημένη στην ειδική αυτή θέση, ξεκινά η επικοινωνία μεταξύ Ami One Concept και οδηγού. Η επιλεγμένη εφαρμογή εμφανίζεται σε πικτόγραμμα ακριβώς μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού χάρη στην ύπαρξη του συστήματος HUD (head-up display). Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης εφαρμογής ο οδηγός έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα προσωπικά του δεδομένα καθώς και σε μία πληθώρα υπηρεσιών μέσω του smartphone του. Το Ami One Concept διαθέτει δύο πλήκτρα στο τιμόνι: ένα για φωνητικέ εντολές που χρησιμοποιείται για κλήση βοήθειας και ένα για τις επιλογές των διαφόρων μενού εφαρμογών.

Στα δεξιά της βάσης του κινητού υπάρχει ένας κύλινδρος που φιλοξενεί το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα και τον επιλογέα των ταχυτήτων.

NΕΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

 

Το Ami One Concept είναι ένα δικτυωμένο προϊόν το οποίο προχωρά ένα βήμα παραπέρα σε ότι αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης. Με το app My Citroën, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν διάφορα προγράμματα κοινής χρήσης (carsharing) ή ενοικίασης μέσω ενός portal αντιστοίχων υπηρεσιών (φόρτιση, αναζήτηση θέσεων στάθμευσης κλπ.). Με αυτό τον τρόπο το όχημα καλύπτει όλες τις ανάγκες μετακίνησης των πελατών ανταποκρινόμενο στις διαφορετικές μορφές χρήσης τους (μία φορά ή συχνή χρήση). Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν το Ami One Concept και να προσαρμόσουν την περίοδο χρήσης ανά πάσα στιγμή, χωρίς δεσμεύσεις και «all-inclusive».

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Pratique1_CL.18.051.012_308X176

Η καμπίνα είναι ευρύχωρη και ισχυρή για λειτουργική. Το κάθισμα του οδηγού (στις ράγες) και το κάθισμα του συνοδηγού (σταθερό) τοποθετούνται ασύμμετρα για μεγαλύτερο χώρο και ευκολία κίνησης. Οι χώροι αποθήκευσης είναι έξυπνα σχεδιασμένοι για μέγιστη δυνατή χρήση κάθε γωνίας της καμπίνας.

Pratique2_CL.18.051.010_308X176

Από την πλευρά του συνοδηγού, το Ami One Concept διαθέτει χώρο αποθήκευσης για τσάντα. Στο πίσω μέρος, μια πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω του πτυσσόμενου καθίσματος οδηγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιστασιακές αποσκευές που δημιουργήθηκαν ειδικά για το Ami One Concept από τον Damien Beal.