FIA WRC

Ο θεσμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (World Rally Championship - WRC) δημιουργήθηκε το 1973 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου Federation International Automobile - FIA). Ο τίτλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των κατασκευαστών απονέμεται από το 1973. Οι δύο Παγκόσμιοι τίτλοι (Οδηγών και Κατασκευαστών) δημιουργήθηκαν το 1979.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ WRC 2019

Large-photo-0-FIA_555x318_light

14 ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η σεζόν του Πρωταθλήματος  FIA WRC 2019 ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου στο Monte Carlo και θα ολοκληρωθεί στις 19 Νοεμβρίου στην Αυστραλία.
Στο φετινό Πρωτάθλημα έχει ενταχθεί ένας καινούργιος αγώνας : το Ράλι της Χιλής.
Παρακολουθήστε όλα τα νέα της Citroën WRC στην ιστοσελίδα μας ή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυά μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CITROËN WRC ΝΕΑ >

ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Large-photo1-FIA_555x318Γύρος 1 : Rally MonteCarlo (24 – 27 Ιανουαρίου)

Από τις κορυφές των Άλπεων μέχρι τους λόφους πάνω από τη Νίκαια, ο παλαιότερος αγώνας Ράλι διεξάγεται στους υπέροχους δρόμους της νότιας Γαλλίας. Η μεγάλη δυσκολία έγκειται στις καιρικές συνθήκες οι οποίες τη συγκεκριμένη εποχή, είναι εντελώς απρόβλεπτες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Small-photo2-FIA_308x176Γύρος 2 : Ράλι Σουηδίας (14 – 17 Φεβρουαρίου)

Αν και διεξάγεται σε παγωμένους δρόμους, το Ράλι Σουηδίας είναι ένας από τους ταχύτερους αγώνες του πρωταθλήματος, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική πρόσφυση που εξασφαλίζουν στα αυτοκίνητα τα ελαστικά με καρφιά. Όσο το χιόνι διευκολύνει τους οδηγούς να «ακουμπούν» στους χιονο-τοίχους, τόσο εύκολο είναι και να κολλήσουν σε αυτούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Small-photo3-FIA_308x176Γύρος 3 : Ράλι Μεξικού (7 – 10 Μαρτίου)

Με τις πολλές ορεινές διαδρομές και τη φανταστική ατμόσφαιρα, το Ράλι του Μεξικού έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια ένας από πλέον κλασικούς αγώνες του WRC

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Small-photo4-FIA_308x176Γύρος 4 : Γύρος Κορσικής (28 – 31 Μαρτίου)

Στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIA WRC από το 2015, ο Γύρος της Κορσικής είναι ένας κατεξοχήν ασφάλτινος αγώνας. Ο αγώνας δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να θαυμάσει τα υπέροχα τοπία του «νησιού της ομορφιάς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Small-photo5-FIA_308x176Γύρος 5 : Ράλι Αργεντινής (25 – 28 Απριλίου)

Γνωστός για τα πανέμορφα τοπία και την φανταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν φανατικοί “aficionados”, το Ράλι Αργεντινής είναι το 5ο σκέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Small-photo6-FIA_308x176Γύρος 6: Ράλι Χιλής (9 – 12 Μαΐου)

Με το μεγαλύτερο μέρος του να διεξάγεται σε χωμάτινες ειδικές, ο νέος αυτός αγώνας του WRC μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

 

Small-photo-7-FIA_308x176Γύρος 7 : Ράλι Πορτογαλίας (30 Μαΐου – 2 Ιουνίου)

Με πολύ χώμα και ισχυρές δόσεις θεάματος, το Ράλι Πορτογαλίας είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγώνες του Πρωταθλήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

 

Small-photo8-FIA_308x176Γύρος 8 : Ράλι Σαρδηνίας (13 – 16 Ιουνίου)

Οι πολύ γρήγορες ειδικές στους στενούς και συχνά στρωμένους με φύλα δρόμους, τα δέντρα και οι πέτρες, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο για λάθη από τους αγωνιζόμενους στη Σαρδηνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Small-photo9-FIA_308x176Γύρος 9 : Ράλι Φινλανδίας (1 – 4 Αυγούστου)

Ταχύτατος και ιδιαίτερα τεχνικός ο θρυλικός αγώνας της Φινλανδίας  είναι ένας από πιο δύσκολους της χρονιάς που απαιτεί εξαιρετικές σημειώσεις και δεν επιτρέπει κανένα λάθος από το συνοδηγό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

 

Small-photo10-FIA_308x176Γύρος 10 : Ράλι Γερμανίας (22 – 25 Αυγούστου)

Ο δυσκολότερος ασφάλτινος αγώνας στο τέλος της σεζόν, το Ράλι Γερμανίας με τις εξαιρετικά απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες κάνουν την επιλογή του σωστού τύπου των ελαστικών ένα πολύ δύσκολο στην επίλυσή του, γρίφο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

Small-photo11-FIA_308x176Γύρος 11 : Ράλι Τουρκίας (12 – 15 Σεπτεμβρίου)

Στις όχθες της Μεσογείου και τους ορεινούς δρόμους, οι οδηγοί του WRC έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες και συχνά πολύ «άγριες» ειδικές διαδρομές καθώς ο αγώνας διεξάγεται αποκλειστικά σε σκληρό χώμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

 

 

Small-photo12-FIA_308x176Γύρος 12 : Ράλι Ουαλίας GB (3 – 6 Οκτωβρίου)

Το Wales Rally GB διεξάγεται συνήθως σε κρύες, υγρές και ομιχλώδεις διαδρομές, γεγονός που το καθιστά ένα μαγευτικό θέαμα.

 

 

Small-photo13-FIA_308x176Γύρος 13 : Ράλι RACC – Ράλι Ισπανίας (24 – 27 Οκτωβρίου)

Με ένα διήμερο σε άσφαλτο και μία ημέρα σε χώμα, το Ράλι της Ισπανίας είναι ένας μοναδικός αγώνας που απαιτεί ένα ειδικό στυλ οδήγησης από τα πληρώματα.

 

 

Small-photo14-FIA_308x176Γύρος 14 : Ράλι Αυστραλίας (14 – 17 Νοεμβρίου)

Το Ράλι Αυστραλίας είναι σίγουρα το πιο «εξωτικό» της χρονιάς που επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις στους οδηγούς.  Είναι ο τελευταίος αγώνας του Πρωταθλήματος.

 

  

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ WRC ;

Large-photo-15-FIA_555x318

Η βασική διαφορά μεταξύ των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι είναι ο τύπος του εδάφους. Ανάλογα με τη χώρα διεξαγωγής, οι αγώνες διεξάγονται σε χώμα, άσφαλτο ή χιόνι.
Πέρα από την παραπάνω διαφοροποίηση, κάθε ράλι οργανώνεται με τον ίδιο τρόπο ως ακολούθως:
. Τρίτη και Τετάρτη: οι δύο πρώτες μέρες είναι αφιερωμένες στις επίσημες «αναγνωρίσεις» όπου τα πληρώματα έχουν το χρόνο να «γράψουν» τις ειδικές διαδρομές, και να αναγνωρίσουν το δρόμο.
. Πέμπτη: το “shakedown”, μία σειρά δοκιμαστικών σε πραγματικές συνθήκες αγώνα πριν από την επίσημη εκκίνηση του αγώνα.
. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: ο επίσημος αγώνας που περιλαμβάνει συνήθως 10-15 ειδικές διαδρομές με τα πληρώματα να ανταγωνίζονται με το χρόνο.
Μία «ειδική» είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου κλειστό στην κυκλοφορία στο οποίο οι οδηγοί ξεκινούν ο ένας μετά τον άλλο και υποχρεούνται να το περάσουν με τη μέγιστη ταχύτητα. Στο τέλος κάθε ειδικής τα πληρώματα χρονομετρούνται μέχρι και σε δέκατα του δευτερολέπτου.
Στο δεξί κάθισμα βρίσκεται ο συνοδηγός, του οποίου ο ρόλος είναι εξίσου σημαντικός. Ευθύνη του συνοδηγού είναι να διαβάζει στον οδηγό τις σημειώσεις, από στροφή σε στροφή, όπως αυτές έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια των αναγνωρίσεων.
Μεταξύ των ειδικών και όταν τα αυτοκίνητα κατευθύνονται στο service park, υπάρχουν οι λεγόμενες «απλές» διαδρομές, ανοιχτές στην κυκλοφορία, στις οποίες ο οδηγός υποχρεούται να σέβεται τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Η πρόσβαση και η παραμονή ενός αγωνιστικού στο service park διέπεται από αυστηρότατους κανονισμούς (χρόνοι, μηχανική βοήθεια, κλπ). Εάν ένα αυτοκίνητο χρειάζεται επισκευές ή μηχανολογικές ρυθμίσεις εκτός του προκαθορισμένου χώρου στο service park, τότε αυτές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνον από το πλήρωμα με τη βοήθεια εργαλείων και εξοπλισμού που μεταφέρεται μόνο μέσα στο αυτοκίνητό τους.

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ CITROËN WRC

ΤΟ # C3WRCLIVE ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ.

 

Small-photo16-FIA_308x176Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο WhatsApp

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twiter