October 30, 2018

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ!

Με την 79η νίκη της εκπληκτικής τους καριέρας, σε έναν αγώνα γεμάτο ατυχήματα, οι Sébastien Loeb και Daniel Elena οδήγησαν την αγωνιστική ομάδα της Citroën Total Abu Dhabi ξανά στο δρόμο των επιτυχιών, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αξία μίας αφοσιωμένης ομάδας που αρνείται πεισματικά να καταθέσει τα όπλα.

Η μόνη προηγούμενη περίπτωση που ο Sébastien Loeb δοκίμασε να ανέβει με ανάποδη τούμπα «backflip» στο βάθρο των νικητών ενός αγώνα του WRC, ήταν το 2004 στο Γύρο της Κορσικής όπου και κατέκτησε τον πρώτο του Παγκόσμιο τίτλο. Ο πρώην γυμναστής το επανέλαβε και εχθές, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορική σημασία αυτής της νίκης, στην τελευταία του “guest” συμμετοχή για το 2018, έξι χρόνια μετά την αποχώρησή του από το πλήρες πρόγραμμα αγώνων στο WRC. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει νικήσει στον αγώνα της Ισπανίας για 8 συνεχόμενες φορές (από το 2005 έως το 2012), είχε να λάβει μέρος στο συγκεκριμένο αγώνα από το 2012. Εντούτοις, οι τρείς πρώτοι χρόνοι του σε ισάριθμες ειδικές του αγώνα στο Μεξικό – στον οποίο μάλιστα προηγείτο και για ένα μικρό διάστημα – και οι τρείς ταχύτεροι χρόνοι στην Κορσική, έδειχναν καθαρά ότι θα πρωταγωνιστούσε και σε αυτόν τον αγώνα.

Καθοδηγούμενος με μαεστρία από τον πολύπειρο συνοδηγό του, τον Daniel Elena, ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής τα κατάφερε θαυμάσια: για ακόμα μία φορά επιδεικνύοντας την εκπληκτική του ικανότητα να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, δούλεψε μαζί με την ομάδα πάνω στην κάθε λεπτομέρεια του set-up της C3 WRC, τερματίζοντας το εναρκτήριο σκέλος του αγώνα στην 4η θέση, μόλις 0.5δλ. πίσω από τον τρίτο και 3,4δλ. πίσω από τον δεύτερο. Σε αυτή την προσπάθειά του σημείωσε μάλιστα και τον 3ο ταχύτερο χρόνο (+2.0δλ.), και στη συνέχεια τον 2ο ταχύτερο χρόνο (+2.9δλ.) στην καθοριστική ειδική La Fatarella – Vilalba των 38,85 χιλιομέτρων.

Εντωμεταξύ, ο Craig Breen, που βρισκόταν σταθερά στην 5η θέση, 7 δέκατα πίσω από τον «παγκόσμιο» ομόσταυλό του, έφτασε τελικά όγδοος στον τερματισμό του πρώτου σκέλους, εξαιτίας μίας μικρο-εξόδου. Τα δύσκολα ήταν ακόμα μπροστά για τον Loeb, παρόλα ταύτα, στο σκέλος της Κυριακής ο Γάλλος άσος, είχε να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της ασφάλτου.  Εκτός αυτού, οι ειδικές ήταν βρεγμένες, γεγονός που έκανε την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη, καθώς εκείνος είχε να αγωνιστεί σε παρόμοιες συνθήκες για σχεδόν πέντε χρόνια. Αλλά και πάλι αυτός άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό: αφού εξοικειώθηκε ξανά με τις συνθήκες στο πρωινό σκέλος, ένας ταχύτερος χρόνος στην Ε.Δ. 12 (21.26χλμ.), και με τη μάχη για τον τίτλο των οδηγών να έχει ανάψει για τα καλά, τον ανέβασε στην 3η θέση της προσωρινής κατάταξης, 3.3δλ. πίσω από τον δεύτερο, και 8.0δλ. πίσω από τον πρώτο. Από την άλλη μεριά, ο Craig Breen δυστυχώς έπεσε στην 9η θέση, και πάλι μετά από δύο βγαλσίματα.

Με το τελικό σκέλος να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση των θέσεων στο βάθρο των νικητών, η Citroën Total Abu Dhabi WRT επιφύλασσε το καλύτερο για το τέλος! Η ομάδα προέβλεψε ιδανικά ότι οι δρόμοι της Καταλονίας θα στεγνώσουν, παίρνοντας την απόφαση να διώξει Sébastien Loeb με 4 σλικς ελαστικά για στεγνό, και να είναι ο μοναδικός οδηγός που ξεκίνησε με αυτή την επιλογή. Δύο ταχύτεροι χρόνοι στη συνέχεια, τον έφεραν στο ενδιάμεσο service, να προηγείται στον αγώνα με διαφορά 7.1δλ. από τον δεύτερο οδηγό! Παρά τη στιγμιαία λαχτάρα (ένα στιγμιαίο «κόμπιασμα» του κινητήρα στο roundabout της ΕΔ SS17), ο Γάλλος superstar διατήρησε το προβάδισμα μέχρι τον τερματισμό, κατακτώντας την 1η θέση της γενικής με 2,9δλ. διαφορά από τον δεύτερο, σημειώνοντας έτσι την 79η νίκη της καριέρας του στο WRC, πέντε χρόνια μετά την τελευταία του νίκη. (Αργεντινή 2013). Αυτή η εκπληκτική επίδοση χάρισε στην κόκκινη ομάδα την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, και την 99η νίκη στην μακρόχρονη ιστορία της εμπλοκής της στο WRC.  Εντωμεταξύ, ο Craig Breen τερμάτισε τελικά στην 9η θέση, ενώ ο Khalid Al Qassimi έκλεισε αυτή τη χρονιά τερματίζοντας στην 21η θέση, δείχνοντας σημάδια βελτίωσης στο χώμα, και συνεχίζοντας να μαθαίνει στην άσφαλτο.